tirsdag 24. februar 2009



Mitt liv som hund

Mitt liv som hund ble gitt ut i 1985 og er regissert av Lasse Hallström. Det er en veldig kritikerrost film som har vunnet en pris og vært nominert til flere. Den også veldig godt likt av publikum. Filmen er en filmatisering av boken ”mitt liv som hund” av Reidar Jönsson. Og er da ingen sann historie. Jeg tror det er flere temaer i filmen, men mest sentralt er nok kjærlighet og savn.
Filmen handler om Ingmar Johansson er en 10 år gammel svensk gutt som bor sammen med broren og sin syke mor, faren laster bananer ved ekvator. Ingmar og broren krangler mye og det er mye stress for moren som har tuberkulose. Derfor skal guttene skilles og sendes til slektninger andre steder i landet. Men når de skilles får ikke Ingmar ta med seg hunden sin Sickan. I småland møter Ingmar onkelen sin, guttejenta Saga og mange flere. Han har det mye bedre her, han begynner å bokse og spille fotball. Når han kommer hjem igjen blir moren lagt inn på sykehuset og han begynner å skjønne at moren kommer til å dø, men det som er verst for han er at han senere finner ut at hunden hans Sickan er død
Anslaget i filmen er i starten når vi ser Ingmar som sitter inne i lysthuset til onkelen midt på vinteren og onkelen står utenfor og vil inn. Så filmen er ikke laget i kronologisk rekkefølge, det er ofte tilbakeblikk og den starter "in medias race."
I filmen møter vi Ingmar en ti år gammel gutt, han er veldig veslevoksen og sammenligner alltid livet sitt med livet til hunden Laika. Han virker som en dyster person men når han kommer til Småland blir han en helt annen, han passer på en måte mye bedre inn her. Når han kommer i situasjoner han synes er vanskelige å takle begynner han å oppføre seg som en hund. Broren til Ingmar virker alltid sur. Han liker å skyte med luftgevær, men han prøver så godt han kan å ta av seg moren og Ingmar. Moren til Ingmar har tuberkulose og klarer ikke ta av seg Ingmar og broren uten at sykdommen blir verre. Hun liker å lese bøker, dette liker ikke Ingmar fordi de da ikke får snakket sammen. Onkelen til Ingmar er en barnslig mann som jobber på det lokale glassmagasinet. På fritiden er han keeper på det lokale fotballaget, han er ikke særlig god. Saga møter vi når Ingmar ser på onkelen sin spille fotball. Saga er den beste spilleren på det lokale fotballaget. Hun er også den beste bokseren blant de unge i bygda, hun er en skikkelig guttejente. Det er veldig forskjellige personligheter på personene i filmen. Ingmar virker som en optimistisk personsom alltid sier at det kunne ha vært verre. Mens broren er mer negativ og har ett mer negativt syn på livet, men det kan være fordi han er større og skjønner mer enn det Ingmar gjør. Han skjønner for eksempel at moren kommer til å dø, noe Ingmar ikke gjør.
I filmen er vi innom to forskjellige miljøer det i Stockholm og det i Småland. I småland er alle roligere og hyggeligere enn de er i Stockholm. Dette fremheves ved at de i småland gjør det de vil, de spiller fotball, lager fly eller lager skulpturer av nakne damer. De i småland har også mindre fine klær de går i det de vil, mens i Stockholm går de i dress og er mer formelle. Ingmar passer mye bedre inn i Småland, her blir han mer avslappet og blidere. Og med en gang han kommer tilbake til Stockholm forvandler han seg tilbake til den han var før.
Det hele er formidlet med Ingmars syn på ting, men det er ikke filmet i førsteperson, det er filmet i tredjeperson. Og det er filmet i normal høyde. Filmen tar sted i Sverige nærmere bestemt Stockholm og Småland på slutten av 80 – tallet.
Jeg synes det var en morsom film, men ikke så spennende. Jeg tror ikke jeg hadde sett den hjemme.


.

Ingen kommentarer: